MikkoR Maailman koulutetuin kansa osaa päättää itse!

Termifasismia

Perussuomalaisten puheenjohtajavalinnan jälkeen on esitetty paljon puheenvuoroja siitä, miten puolueesta tulee nyt entistä äärioikeistolaisempi. Samoin Halla-ahosta puhutaan nimenomaan äärioikeistolaisena. Perussuomalaisiin puolueena en ota kantaa, mutta Halla-ahon osalta termin käyttö on hauskasti samaan aikaan sekä oikein, että väärin.

Nykyisin on vakiintunut tapa puhua äärioikeistosta, kun tarkoitetaan fasismia tai kansallissosialismia. Todellisuudessa fasismilla ei ole juurikaan tekemistä oikeiston kanssa, vaan se on lähempänä sosialismia. Erona on toki se, että fasismi on luonteeltaan nationalistista ja sosialismi ainakin teoriassa korostaa kansainvälisyyttä, vaikka käytännön toteutuksissa se on usein jäänyt sanahelinäksi. Neuvostoliitossa vallitsi voimakas isovenäläinen nationalismi ja rasismi. Molemmat yhteiskuntamallit uskovat voimakkaaseen valtion kontrolliin, ylhäältä johtamiseen ja kansalaisten valvontaan.

Termi äärioikeisto nykymerkityksessään luotiin Stalinin propagandakoneiston toimesta Toisen maailmansodan jälkeen, kun sattuneesta syystä fasismin ja kansallissosialismin luonne oli tullut kaikille selväksi. Tarkoituksena siis oli toisaalta peittää samankaltaisuudet fasistisen ja sosialistisen yhteiskuntajärjestelmän välillä ja samalla kätevästi vihjata omien poliittisten vastustajien olevan ainakin jollain tavalla samaa porukkaa fasistien kanssa. Tämä sopi luonnollisesti myös läntisessä euroopassa voimakkaassa nousussa sodan jälkeen olleille vasemmistopuolueille.

Jos nyt sitten palataan Halla-ahon äärioikeistolaisuuteen tässä merkityksessä, niin itse en ole hänen lausunnoistaan oikeastaan mitään sellaista löytänyt. Jos siis pelkkä rasismi ei riitä osoitukseksi fasismista. Ennemmin hän vaikuttaa olevan muissa suhteissa äärioikeistolainen merkityksessä "mielipiteiltään hyvin oikealla."

En oikeastaan odota, että monikaan kokisi mitään suurempaa valaistumista nyt asian suhteen, mutta kyllähän perusasiat olisi hyvä tietää.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän KikkaCoombes kuva
Kikka Coombes

Samaa mieltä: täällä toisella puolella maapalloa puhutaan vasemmistolaisista fasisteista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset