MikkoR Maailman koulutetuin kansa osaa päättää itse!

Mikä tappaa eniten?

Terrorismia ei kuulemma kannata pelätä, Yhdysvalloissakin ilmeisesti on terrori-iskua todennäköisempää kuolla liukastumalla kylpyammeessa. Voi hyvinkin pitää paikkansa ja pelolle ei tietenkään pidä antaa valtaa, mutta miksi samaa logiikkaa ei haluta soveltaa ydinvoimaan?

Ydinvoimaonnettomuuksissa on kuollut akuuttiin säteilysairauteen 47 ihmistä koko maailmassa, kaikki Tšernobylin onnettomuudessa. Lisäksi on vaikeammin arvioitava määrä kuolemantapauksia, joissa säteily on mahdollisesti ollut ratkaiseva tekijä. Näitä on aiheutunut Tšernobylin lisäksi ainakin Three Mile Islandin onnettomuudesta vuonna 1979. Yhteensä uhreja on ehkä joitain satoja, maksimissaan joitain tuhansia. Fukushiman onnettomuudesta ei voi varmaksi sanoa, onko kuolemantapauksia ollut, koska tällä hetkellä syöpätapausten määrä on edelleen tilastovaihtelun sisällä. Toisaalta terrori-iskuissa kuoli esimerkiksi vuonna 2017 maailmanlaajuisesti 26.445 ihmistä, eli 562 kertaa enemmän kuin ydinvoimaonnettomuuksissa koko historian aikana.

Jos ydinvoimaa ei halua verrata terrorismiin, niin verrataan sitä fossiilisiin polttoaineisiin. Esimerkiksi vuonna 2012 EU:n alueella pelkästään pienhiukkaspäästöt aiheuttivat yli 400.000 ennenaikaista kuolemaa – noin puolet aiheutuivat liikenteen ja puolet energiantuotannon päästöistä. Fossiilisista polttoaineista pitäisi siis hankkiutua eroon niin pian kuin mahdollista. Se taas voidaan toteuttaa vain ydinvoiman nopealla lisärakentamisella. Tuuli- ja aurinkovoima ei riitä kuin korkeintaan energiantarpeen lisääntymisen kattamiseen. Saksan esimerkki osoittaa, että hiilen korvaajaksi siitä ei ole – mutta ydinvoimasta on.

Jos jollekin pelolle ei pidä antaa valtaa, niin ydinvoiman pelolle. Jos ei usko minua, niin lisätietoa saa näistä linkeistä:

https://www.theguardian.com/commentisfree/2011/mar/21/pro-nuclear-japan-fukushima https://ourworldindata.org/terrorism https://www.who.int/ionizing_radiation/chernobyl/Chernobyl-update.pdf https://www.eea.europa.eu/media/newsreleases/many-europeans-still-exposed-to-air-pollution-2015/premature-deaths-attributable-to-air-pollution

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset