MikkoR Maailman koulutetuin kansa osaa päättää itse!

Seksuaalirikoksista ja rangaistuksista - synkkiä ajatuksia synkästä aiheesta

Eilisen iltalenkin aikana ympäröivä pimeys tuntui erityisen sopivalta mielessä pyöriviin ajatuksiin. Kyseessä oli tietysti julkisuuteen tullut pedofiiliringin toiminta, jossa yli kymmenen vuoden ajan oli käytetty hyväksi nuoria poikia ja teot oli kuvattu ja levitetty eteenpäin.

Tapaus nosti mieleeni valitettavan usein toistuvan ajatuksen siitä, miten yhteiskunta ei suoriudu tärkeimmästä tehtävästään, jäsentensä suojelemisesta. Yksi syy tähän on nykyinen rangaistuskäytäntö, joka ei välitä yleisestä oikeustajusta, ei rikoksen uhrista, eikä oikeudenmukaisuudesta. Vaikka kovempien rangaistusten aiheuttaman pelotevaikutuksen teho rikoksien ehkäisyssä onkin kyseenalainen, niin yksi asia on varma: Jos hyväksikäyttäjä on vankilassa, niin hän ei ole ulkopuolella tekemässä rikoksia.

Oma ajatukseni on, että lapsiin kohdistuvissa seksuaalirikoksissa rikoslakia tulisi muuttaa. Ensinnäkin seksuaalinen kanssakäyminen 14-vuotiaan tai sitä nuoremman lapsen kanssa tulisi säätää tuomittavaksi aina törkeänä raiskauksena. Toiseksi lasta esittävän sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan hallussapidosta tulisi tuomita sen mukaan mitä rikokseen yllytyksestä säädetään, koska tällaisen materiaalin hankkiminen tai katsominen motivoi sen tuottamiseen. Näiden lisäksi raiskauksen minimirangaistusta tulisi nostaa ja säätää se aina ehdottomaksi. Myös rikoksen tunnusmerkistö tulee arvioida uudestaan niin, että tosiasiallisia raiskauksia ei enää jää rangaistavuuden ulkopuolelle

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Tietyissä lahkoissa ja kulteissahan järkyttävä lasten hyväksikäyttö, sen salailu ja uhrien syyllistäminen on ihan normisettiä, eikä se jaksa kiinnostaa tässä maassa oikein ketään. Siksi en itse viitsi erityisemmim osallistua näihin uskontoon liittymättömien tapausten kauhisteluun. Se on jotenkin kaksinaismoralistista ja tekopyhää.

Montaako eduskuntavaaliehdokasta esimerkiksi oikeasti kiinnostaa ottaa selvää, mitä Jehovan todistajien parissa tapahtuu ihan kansaivälisesti, ja puuttua siihen? Vai onko uskonto yhä matopurkki, jota kukaan ei halua avata?

Käyttäjän MikkoRsnen kuva
Mikko Räsänen

Itseäni ainakin kiinnostaisi ohjata viranomaisresursseja enemmän ihmisten fyysiseen koskemattomuuteen kohdistuvien rikosten selvittämiseen.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Ensinnäkin seksuaalinen kanssakäyminen 14-vuotiaan tai sitä nuoremman lapsen kanssa tulisi säätää tuomittavaksi aina törkeänä raiskauksena."

Hankala rasti. Aikuiset pysyköön teineistä erossa, mutta teinien (esimerkiksi 14-vuotiaan ja 16-17-vuotiaan) väliset sähläämiset tarvitsevat kyllä tilaa tulkinnalle.

Käyttäjän MikkoRsnen kuva
Mikko Räsänen

Laissa on rajoitussäännös juuri tällaisia tapauksia varten ja jättäisin sen edelleen voimaan. "Lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä tai 7 §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitettuna törkeänä lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä ei pidetä tekoa, joka ei loukkaa kohteen seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja jonka osapuolten iässä sekä henkisessä ja ruumiillisessa kypsyydessä ei ole suurta eroa."

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"seksuaalinen kanssakäyminen 14-vuotiaan tai sitä nuoremman lapsen kanssa tulisi säätää tuomittavaksi aina törkeänä raiskauksena."

Miksi kaikesta sellaisestakin pitäisi tuomita törkeästä raiskauksesta, mikä ei sitä ole ollut? Eikös ole paljon järkevämpää kalibroida rangaistusasteikkoja sinänsä ilman, että manipuloidaan rikosnimikkeillä? Miksi vaikkapa suutelemisesta pitäisi tuomita törkeästä raiskauksesta?

"Näiden lisäksi raiskauksen minimirangaistusta tulisi nostaa ja säätää se aina ehdottomaksi."

Viittaan ylempääm toteamukseeni. Olisiko kohtuullista?

Käyttäjän MikkoRsnen kuva
Mikko Räsänen

Tietysti rangaistusasteikon kiristämisellä saadaan aikaan sama lopputulos. Itse olen sitä mieltä, että tuomitseminen törkeänä raiskauksena lähettää vahvemman signaalin teon tuomittavuudesta. Toiseen kysymykseen, mielestäni kyllä. Jos raiskaus on tapahtunut, niin siitä tulisi seurata aina ehdotonta vankeutta.

Anna Sillanpää

Juuri näin!

Suurta ihmetystä aiheuttaa meidän oikeuslaitoksen loputon halu vähätellä näitä rikoksia. Voi ihmetellä että mistä tämä johtuu. Vähättely on todella silmiinpistävää. Sen seuraukset on kansantaloudellisesti valtavat koska nämä rikokset tulevat yhteiskunnalle ja todellakin uhrille myös taloudellisesti erittäin kalliiksi, kaiken inhimillisen kärsimyksen lisäksi. Lisäksi ne ylläpitävät kulttuuria jossa naisten huorittelu, työsyrjintä, kiusaaminen.ja naisten tekemän työn aliarvostaminen on ei vain sallittua vaan myös normaalia ja vallitseva tapa.

Toimituksen poiminnat