MikkoR Maailman koulutetuin kansa osaa päättää itse!

Punavihervauhtisokeutta

Antti Rinteen poukkoilu hakkuumäärissä näyttää, kuinka SDP:n on mahdotonta tehdä päätöksiä kasvihuonepäästöjen vähentämisestä ja hiilinielujen kasvattamisesta. Ensin hakkuita olisi voinut vähentää, mutta sitten paperi- ja puutuoteliittojen kurinpalautus muutti mielen. Sama koskee muitakin puolueita: oman sidosryhmän lyhyen tähtäimen etu saa sulkemaan silmät siltä, mikä yhteisen edun vuoksi on välttämätöntä keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.

Silti etenkin punavihreiden piittaamattomuus tosiasioista hämmästyttää. Kun olin vaalipaneelissa Liberaalipuolueen edustajana, sekä Vihreiden että Vasemmistoliiton ehdokkaat väittivät, että Suomi voi luopua kivihiilestä vuoteen 2025 mennessä. Ovatko he tietämättömiä vai valehtelevatko he kyynisesti käyttäen hyväkseen ihmisten ilmastoahdistusta?

Jos jostain energialähteestä luovutaan, se on joko korvattava tai energiankäyttöä on vähennettävä. Suomessa tarvitaan energiaa lämmitykseen, teollisuuden tuotantoon ja tietysti sähkönkulutukseen. Jos niistä leikataan, tarkoittaa se joko kylmiä koteja talvisin, työttömyyden kasvua sekä jääkaapin, pakastimen ja lämpimän veden käytön vähentämistä. Toisaalta kukaan ei ole pystynyt realistisesti esittämään, kuinka energiatehokkuutta parantamalla saataisiin muita kuin marginaalisia säästöjä.

Korvaavista energiantuotannon tavoista punavihreiden suosikkeja ovat tuuli-, aurinko- ja bioenergia. Suomen olosuhteissa auringon voi heti unohtaa, sillä se tuottaa vähiten energiaa silloin, kuin sitä eniten tarvittaisiin. Laajamittainen tuulivoimaan turvautuminen taas vaatisi merkittävän ylikapasiteetin rakentamista ja myös erittäin suuren pinta-alan tuotantokäyttöön tuotettuun energiaan nähden. Ja yksin pääkaupunkiseudun energiantarpeen kattamiseen vaadittavan biomassan kasvattaminen veisi kolmasosan koko Suomen metsäalasta, eikä se olisi edes täysin hiilidioksidipäästötöntä, ja kuljetus veisi sekin kohtuuttoman määrän energiaa.

Kivihiilestä voidaan luopua, jopa vuoteen 2030 mennessä, jos teemme järkeviä päätöksiä. Tämä tarkoittaa tärkeimpänä lisäydinvoimaa sekä kotitalouksien ilmalämpöpumppuja että moniratkaisujärjestelmiä, joissa hyödynnetään tuulivoimaa, suuria lämpöpumppuja ja lämmön talteenottoa ja hyötykäyttöä esim. datakeskuksista. Meillä on tietotaitoa pienten ydinreaktoreiden rakentamiseen ja niillä voimme korvata nopeasti fossiiliset polttoaineet energian-, kaukolämmön-, ja teollisuuden prosessien vaatiman lämmön tuotannossa. Koska myös muualla maailmassa on kysyntää uusille ratkaisuille, voimme saada tästä myös uuden, merkittävän vientiteollisuuden haaran ja sitä kautta luoda uutta hyvinvointia Suomeen.

Ilmastonmuutoksen torjuntaan tarvitaan konkreettisia tekoja, ei katteettomia lupauksia. Jokainen Liberaalipuolueen saama ääni lähettää viestin, ettei nyt ole aika sulle-mulle-eturyhmäpolitiikalle tai haihattelulle pää pilvissä.

 

Lisää aiheesta myös täältä: https://www.ilmastopaneeli.fi/wp-content/uploads/2018/10/Ilmastopaneelin-muistio_hyvaksytty_4.6.2018.pdf?fbclid=IwAR02E6O0hDKdYiemiWqjSiMtYhUIJ31iDJhaRaXgIhdGes-RLW0LKq-53Gk ja https://ekomodernismi.files.wordpress.com/2017/09/decarbonizing-cities-with-advanced-nuclear-final.pdf?fbclid=IwAR2t26FwDDnXmTLjv2vz0rjWHmnmdE-mH8tEtiUjDWJ879tQp2RCeoGNAJQ

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat