MikkoR Maailman koulutetuin kansa osaa päättää itse!

Politiikkaa vallan vuoksi

Erään keskustavaikuttajan pohdiskelu vaalien jälkeen tiivisti hyvin monia puolueita vaivaavan ongelman. Mietitään sitä millaista politiikka pitäisi tehdä äänien saamiseksi. Tämähän on tietysti täysin nurinkurinen ajatus ja kertoo siitä, että puolue ei ole kiinnostunut ajamaan mahdollisimman hyvää politiikkaa, vaan turvaamaan oman valtansa. Tämä koskee niin puolueita kuin yleishyödyllisiksi luokiteltuja etujärjestöjäkin.

Tuhoisaa tällaisessa toiminnassa on se, että se synnyttää eräänlaista kvartaalipolitiikkaa. Jos puolueen ainoa tavoite on turvata oma kannatus vaaleista toiseen, ei pitkäjänteiselle työskentelylle koko maan hyväksi jää tilaa. Usein myös yhteinen etu vaatii epäsuosittujen ratkaisujen tekemistä, eivätkä vain omasta vallastaan kiinnostuneet puolueet ole tällaisiin kykeneviä.

Onneksi meillä on myös niitä, joiden lähtökohta on miettiä ihmisten ja maan etua, tehdä sen mukaista politiikkaa ja yrittää saada sille ihmisten tuki. Ihmisten vapauden, mahdollisuuden pärjätä, vastuullisen ympäristöpolitiikan ja markkinatalouden lähtökohdista tälläista politiikkaa ajavat Liberaalit.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän RikuJungell kuva
Riku Jungell

Välillä kyllä tulee leikiteltyä ajatuksella, että pitäisikö eduskunta arpoa väestörekisteristä, tai käyttää jotain muuta tuon suuntaista systeemiä nykyisen sijaan, jotta kaikkien äänet tulisivat kuuluville paremmin, eikä politiikka keskittyisi näin paljoa vakiintuneiden isojen eturyhmien etujen ajamiseen. Ehkä samalla tapahtuisi jotain rakenteelliselle korruptiollekin. Silloin toki törmättäisiin sitten muihin ongelmiin.

Käyttäjän MiikkaHeikkinen kuva
Miikka Heikkinen

Loistava ajatusleikki. Kaksi kamarinen eduskunta. Ylähuone, joka olisi verrattain pieni valittaisiin edelleen vaaleilla ja alahuone arvottaisiin siten että otanta riittävän edustava. Hallituksen nimittäisi esim taspres ja parlamentti hyväksyisi sen molemmissa kamareissa. Vähän kuin Amerikan malli mutta tuo arvonta olisi uutta. Kannattaisi edes kokeilla.

Toimituksen poiminnat