MikkoR Maailman koulutetuin kansa osaa päättää itse!

Päästöjä ei saa ulkoistaa kehitysmaihin

Jos verotus uudistetaan päästöpohjaiseksi, kuten Sitra ehdottaa (https://yle.fi/uutiset/3-10732217), kuinka käy suomalaiselle ja eurooppalaiselle teollisuudelle? Jos asetamme omalle teolliselle tuotannolle ankarat päästörajat, mutta emme samalla turvaa halvan ja vähäpäästöisen energian saatavuutta, teollisuus muuttaa maihin, joissa tuotanto on halvempaa ja energia tuotetaan lähes kokonaan fossiilisilla polttoaineilla. Tuloksena päästöt vähenevät kyllä Suomessa – ja lisääntyvät globaalisti. Samalla työpaikat ja hyvinvointi katoavat Euroopasta.

Tämän voi välttää kahdella toimenpiteellä. Ensinnäkin on siirryttävä nopeasti vähäpäästöiseen energiantuotantoon lisäämällä erittäin voimakkaasti – paikallisista olosuhteista riippuen – aurinko-, tuuli- tai ydinvoiman käyttöä. Erityisesti teollisuuden tarpeiden tyydyttämiseen ydinvoima on näistä paras ratkaisu, koska sitä voidaan käyttää suoraan myös lämmöntuotantoon. Toinen keino on hiilivero, jolla ohjataan kulutusta suosimaan vähäpäästöisesti tuotettuja hyödykkeitä. Veron tulisi olla voimassa koko EU:n alueella, jotta se toimisi riittävän suurena kannustimena.

Jos päästöpohjaiseen verotukseen siirrytään, on etenkin meillä korkean verotuksen Suomessa huolehdittava, että samalla esim. palkkatulojen verotus laskee. Tällä varmistetaan ihmisten ostovoiman kehittyminen ja tehdään työnteosta nykyistä kannattavampaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jos päästöverotus kohdistuisi kulutukseen ja tuotteisiin eikä tuotantoon, vapaan saatutuksen vyöhykkeillä tuotetuista tuotteista perittäisiin korkeampi päästövero. Tämä hidastaisi tuotannon vuotoa em. alueille.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Päästöjen "ulkoistaminen" alkoi jo vuosikymmeniä sitten. Sikäli kun talouden globalisaatio on edistynyt, on yhä suurempi osa meidän länsimaiden kulutuksen tuottamista päästöistä synnytetty kaukomailla vanhemmalla teknologialla.

Kestämättöämän sunnan muuttaminen vaatii globaalin logistiikan pienentämistä määrällisesti ha matkallisesti.

Poliittinen mytologia aiheuttaa kuiteniin sen, ettei ihmiselviäkään muutoksia tehdä kulutuksen ja tuotannon ohjauksessa.

Käyttäjän MikkoRsnen kuva
Mikko Räsänen

Olet kyllä ihan oikeassa siinä, ettei kyseessä ole mikään uusi ilmiö. Ikävä kyllä. Itse näen ainakin yhtenä keinona korjata tilannetta sen, että huolehditaan riittävästä puhtaan energian tuotannosta Euroopassa ja samalla verotetaan päästöjä. Eli siis myös muualla tuotettuun tuotteeseen tulisi "hiilivero" päälle. Tämän vain pitäisi olla koko Euroopan laajuinen, Suomi on yksin niin pieni markkina-alue, että vain meidän soveltamana ainoa seuraus olisi entistä kalliimmat tuotteet täällä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset